Het produceren van een festival, heb je enig idee wat daar allemaal bij komt kijken? Je bent vast wel eens op een festival geweest en misschien heb je zelfs als vrijwilliger meegeholpen, maar wat moet er verder allemaal geregeld worden om een succesvol festival te draaien ?

Maanden voordat een festival in de bladen aangekondigd wordt, zijn de productieleiders al keihard aan het werk. Want een festival, dat staat er niet van de ene op de andere dag.

Eigenlijk ben je als productieleider verantwoordelijk voor alles, behalve de inhoud van de festival activiteiten. Er is een festival programma bedacht en nu moet alles in werking gezet worden om het programma ook daadwerkelijk te kunnen draaien voor publiek. Dit, is de taak van een productieleider. Als productieleider speel je dan ook een essentiële rol tijdens het voorbereiden, uitvoeren en afronden van een festival.

Denk maar eens aan alle vergunningen, logistieke routes, reis- en verblijfschema’s, technische eisen, benodigde apparatuur, belichting van het podium, attributen voor in een voorstelling, bewegwijzering voor het publiek, toi-toi-toi’s voor de artiesten, brandveiligheid van alles waarmee je gaat werken, overzicht wie er allergisch is voor wat en een eetbon voor elke dag. Dit en veel meer, wordt door de organisatiemolen getrokken. Elke afspraak moet helder zijn, vervolgens moet alles ook daadwerkelijk aanwezig zijn en werken op het moment dat het festival start, om uiteindelijk weer netjes ‘afgebroken’ te kunnen worden.

Ja.. Werkelijk over elk hekje is nagedacht!

Hoe is het nu eigenlijk om productieleider te zijn? En, wat is een goede productieleider? Wat moet je kunnen, waar loop je weleens tegenaan en wat voor voldoening geeft het werk?

Tijdens deze inspiratieroute krijg je de mogelijkheid in gesprek te gaan met Nienke Martinus, ervaren productieleider. 

Een bijzondere kennismaking wanneer jij denkt dat productie iets voor jou is en je benieuwd bent naar dit organisatorisch complexe en kunstzinnige wereldje.