Steve Monsanto, bij sommigen van jullie reeds bekend. Steve is jongerenwerker in de Utrechtse wijk Lunetten. Hij groeide op in Curaçao en kwam als jonge jongen met zijn ouders mee naar Nederland. Hij doorliep de middelbare school in Nijmegen. Daarna volgde Steve een opleiding tot verpleegkundige in de psychiatrie waarna hij in militaire dienst als hospik werkte. Na zijn HBO-opleiding Maatschappelijk Werk kreeg Steve voor het eerst met jongerenwerk te maken.

“Ik ben eigenlijk – nog tijdens mijn opleiding – in Den Bosch op straat begonnen met het begeleiden en coachen van jongeren. Ik voelde me bovendien aan die groep verwant, van de meeste Surinamers en Antillianen liggen de roots in Ghana. Het straathoekwerk dat ik later ging doen, is toen al zo’n beetje begonnen, ik ging ze helpen door ze bijvoorbeeld wegwijs te maken naar de sociale dienst en Nederland in het algemeen. Daarna heb ik nog een jaar of vijf met alcoholverslaafden gewerkt. Dat was ook heel erg leerzaam.”

“Midden jaren tachtig zocht men straathoekmedewerkers in Utrecht. Dat leek me wel wat, dus heb ik gesolliciteerd en ben aangenomen met als werkgebied Hoog Catharijne. Ik werkte samen met een man of vijf en we hadden een concrete opdracht: je doelgroep zijn de randgroepjongeren en alles wat buiten de samenleving valt. Ga de straat op en kijk waar hulp nodig is.”

“Dit was letterlijk straathoekwerk. Die hulpverlening zat natuurlijk in Hoog Catharijne zelf waar we de jongeren konden ontmoeten in een kleine ruimte. Het doel was: we pikken die jongeren op van de straat en we proberen samen met hen, hun leven weer op poten te krijgen. Om tot onze doelgroep te behoren, moesten ze op het gebied van wonen, werk, justitie, sociale relaties en school slecht scoren. Hoog Catharijne was in die tijd eigenlijk hét verzamelpunt van alle randgroepjongeren in Nederland. Daar heb ik het vak geleerd. Ik ben er zoveel op mijn bek gegaan.”

Samen met Abdilaziz Musa Yusuf heeft Steve de kick-off van het inspiratieprogramma ingeluid. In deze kennismaking neemt hij je mee in meer verhalen, tips, tricks en kundigheid. Indien je Steve nog niet eerder hebt ervaren, vraag dan eens rond bij de medestudenten die hem wel hebben gezien tijdens de kick-off.

alles over Steve | www.muskieto.nl