Stichting Maanzaad bouwt aan Utrecht. Nieuwe ontwikkelingen, goedgekeurde plannen en heel veel activiteit.

 

Van Westplein naar Lombokplein

 Medio 2013 zijn er in het stationsgebied aan de westzijde al heel wat ingrepen en veranderingen in gang gezet. In dit kort bestek wordt er ingegaan op de ontwikkelingen rondom het Westplein. De tramtraject dat nu schuin over het Westplein loopt komt medio 2013 te vervallen. Het verkeer wordt middels twee ‘knips’ zodanig terug gebracht dat de brede rijstroken teruggebracht kunnen worden tot één smallere rijstrook. Daarmee ontstaat er aan de kop van Lombok een kans om een tijdelijk rustiger stadsgebied te creëren juist op de plek waar later het Lombokplein zal worden gemaakt.

 

‘Steppingstone’ voor Utrecht West

Het publiek dat in 2013 de stad Utrecht zal bezoeken komt terecht in een grote verbouwing van het stationsgebied. Lombok en Utrecht West zijn vanaf het Centraal Station de ‘entree’ van Utrecht West. Het is daarom van groot belang om plaatsen te creëren waar het ondanks de verbouwingen goed toeven is. Maanzaad kan zo’n plek maken, precies op de plaats, waar nu de strook groen ligt op het Westplein.

We willen een semi-tijdelijk paviljoen bouwen. Deze plek kan gezien worden als een ‘steppingstone’ naar overige interessante culturele centra en gebeurtenissen. Tijdens het feest van de Vrede van Utrecht 2013 is het de bedoeling om dit paviljoen permanent te laten functioneren als informatieplaats, expositieruimte, fietsenverhuur/stalling, ijs en koffie salon. In de avonduren kunnen er concerten, lezingen en buurtbijeenkomsten worden gehouden.

De aanloop- en aanfietsroute vanaf de Van Sijpensteijnkade worden meegenomen in dit plan en inmiddels zijn we al begonnen om de mogelijkheden daar te onderzoeken.

 

Crisis en bouwen?

De maat van dit project is sterk afhankelijk van hoe de economische crisis, ontstaan in 2008, zich zal ontwikkelen. De doorgang van dit project is echter niet afhankelijk van de economische crisis. Het is altijd mogelijk om met goede ruimtelijke en fysieke ingrepen en aanpassingen dit gebied levendig, kunstzinnig en sociaal veilig te maken. In de zogenaamde ‘tussentijd’ van de grote aanpassingen van de stad moet het mogelijk zijn om partners te vinden die het op prijs stellen dat de openbare ruimte er goed en aantrekkelijk bij zal blijven liggen.

Waarschijnlijk zien we straks, midden in het plangebied, een kleine kiosk. Misschien wordt het zelfs een paviljoen wanneer Utrecht de culturele hoofdstad wordt in 2018. In ieder geval kan de omgeving rond het huidige Westplein er beter uitzien dan nu het geval is.

 

Bewoners stimuleren tot ‘makerszin’

Maanzaad heeft vaak samen met bewoners in Utrecht West gewerkt aan de vormgeving van de stedelijke omgeving. Het maken van kunstwerken, tijdelijk of permanent en het aanleggen van tijdelijke tuinen in ontwikkelgebieden behoren tot onze mogelijkheden. Ook bij dit project willen we een beroep doen op de bewoners uit West. De ontwerpers bij Maanzaad ontwerpen een basiselement waarmee gebouwd en gevormd kan worden en waar bewoners ook mee aan de slag kunnen. (Denk aan het principe van Lego elementen en/of skeletbouw waar bouwers met allerlei vulelementen aan de slag kunnen gaan). Het geheel staat onder een afdak of ruimte van licht doorlatend, energie opwekkend materiaal. In november en december wordt er ontworpen aan dit plan en in januari 2012 kunnen we de eerste tekeningen laten zien.

 

Start project

In 2012 kunnen we alvast beginnen met een landmark. Deze zal bestaan uit de basis elementen, juist die onderdelen, die later ingezet kunnen worden met de opbouw van de kiosk en het paviljoen. Met dit landmark kunnen we alvast duidelijk maken dat er medio 2013 iets te gebeuren staat in de Wijk West en alle overige wijken.

 

2013

Bij het feest in 2013 speelt de ‘steppingstone’ de kiosk op het Westplein al een belangrijke rol. Bij de kiosk of paviljoen valt er informatie te winnen over broed- en cultuurplaatsen zoals NUtrecht, Cereol, Uranus Cultuurlab, dB’s, U jazz, Wishing Well West en het Spinoza Plantsoen, ULU Moskee, Antoniusparochie en Portes.

Het is verder mogelijk om juist op deze locatie alvast duidelijk te maken hoe de stad zal veranderen. Het aangeven of zelfs al het terugbrengen van de Leidsche Rijn, die in de toekomst weer bevaarbaar moet gaan worden, is slechts één van de elementen. De vernieuwde verbinding tussen Leidsche Rijn en de stad wordt hiermee gemarkeerd.